Petromax valurautaiset paistoastiat

Valurauta on painava, vakaa ja erittäin pitkäikäinen materiaali, joka toimii kaikenlaisten raaka‐aineiden kypsennyksessä ja haudutuksessa. Valurautaiset pannut ja padat ovat monikäyttöisiä soveltuen ruuanvalmistukseen yhtälailla niin sähkölieden, kaasukeittimien kaasuliesien, grillien kuin avotulenkin kanssa, ne kestävät korkeita lämpötiloja ja kovaa kulutusta. Valurautapannut ja -padat säilyttävät ominaisuutensa isältä ja pojalle ja itse asiassa niiden ominaisuudet vain paranevat patinan seurauksena. Ruokaan siirtyy enemmän makuja joka käyttökerralla, kun työstetty pinta imee ruoanvalmistus rasvan makuineen itseensä ja luovuttaa vivahteet seuraavaan ateriaan.

Valurauta-astioiden parhaita ominaisuuksia kestävyyden lisäksi on niiden kyky jakaa lämpöä tasaisesti ja varastoida energiaa itseensä pitkiäkin aikoja. Esimerkiksi useiden pihvien samanaikainen paistaminen onnistuu kuumalla valurautaisella paistopinnalla sen hyvän lämmönvarauskyvyn ansiosta antaen lihalle rapean pinnan, ilman että lihasnesteet valuvat pannulle. Valurauta on myös helppokäyttöinen ja sen huolto on hyvin vähäistä, lisäksi kaikki Petromaxin valurauta tuotteet ovat jo valmiiksi tehtaalla käsitelty siten, että ne voidaan ottaa heti käyttöön ilman erillistä rasvapolttoa.

Valurautaisia paistinpannuja löytyy tasaisella tai parila paistopinnalla, kahvallisena tai ilman sitä. Parilapannut soveltuvat parhaiten kasviksten, juustojen ja rasvaisen kalan valmistukseen, sillä neste pääsee poistumaan valmistettavasta ruuasta parilapannun uraan. Kahvalliset pannut muistuttavat perinteistä paistinpannua, kun taas korvalliset mallit on helpompi kuljettaa mukana ja lisäksi niiden käyttö esimerkiksi grillin tai uunin sisällä on helpompaa pienemmän tilantarpeen vuoksi.

Dutch Oven valurautapadat tarjoavat lukemattomia erilaisia tapoja valmistaa maittavia aterioita alusta loppuun. Pata toimii esimerkiksi keittoastiana, haudutuspatana, uunina tai isona rasvakeittimenä. Patojen kantta voidaan käyttää padan peittämisen lisäksi paistinpannuna. Valurautaisessa padassa valmistuvat niin maittavat rapeakuoriset leivät, makaronilaatikko kuin vaikkapa pulledporkkia suurelle seurueelle. Hitaasti kypsyvät haudutettavat pataruuat valmistuvat valurautapadassa kuin itsestään ilman pelkoa tarkkailun puutteesta johtuvaa kiinnipalamista. Petromaxin Dutch Oven mallistosta löytyy kaksi erilaista pata tyyppiä, jaloilla tai tasapohjaisena. Molemmista patamalleista löytyy 7 erikokoista pataa pienestä litraisesta aina suureen 17 litraiseen pataan. Padan ja kannen liitokseen on tehty hahlo, lämpömittarin anturia varten. Kun ruokaa valmistetaan ulkona grillissä tai nuotiolla, valurautapata voidaan heittää suoraan tulisen hiilloksen päälle tai leirinuotion keskelle.

Valurautaisten pannujen ja patojen hoito

Hyvin hoidettuun valurauta-astiaan ei ruoka pala kiinni ja sillä saa paistettavaan ruokaan rapsakan pinnan.

Valurautaisia astioita ei saa pestä tiskikoneessa tai liottaa pitkään vedessä, vaan ne tulisi jokaisen käyttökerran jälkeen pestä kuumalla vedellä ja tiskiharjalla tai pyyhkiä pinta talouspaperilla puhtaaksi. Mikäli käytät pesuainetta, voitele valurautainen pinta ohuesti ruokaöljyllä (ei oliiviöljyä) puhdistamisen ja kuivaamisen jälkeen, jotta se ei ruostu. Valurauta-astia tulisi kuivata huolellisesti puhdistamisen jälkeen esimerkiksi talouspaperilla. Kuivaamisen jälkeen nosta valurauta-astia liedelle tai uuniin jälkilämpöön, jotta pinnassa oleva kosteus haihtuu.

Valurautaisen astian voi puhdistaa myös käyttämällä suolaa, varmistu että astia on täysin viilentynyt ja kuiva. Ripottele astian pohjalle ruokalusikallinen karkeaa suolaa ja hankaa pintaa kuivan liinan tai talouspaperin avulla. Kun olet puhdistanut astian, se on hyvä voidella kevyesti ruokaöljyllä ja laittaa pannu liedelle kuumenemaan hetkeksi.

Palaneelle ja pinttyneelle ruokajäämille suosittelemme käyttämään Petromaxin lisävarusteista puhdistusverkkoa, joka ei vahingoita astian rasvapoltettua pintaa vaan irrottaa karstan pinnasta tehokkaasti.

Valurautapannujen ja -patojen säilytys

Säilytä valurautaiset astiat kuivassa tilassa, ja mikäli astiassa on kansi, jätä se raolleen. Voit myös asettaa paperin- tai pahvinpalasen astian ja kannen väliin, antaen ilman kiertää säilytyksen ajan. Valurautaisiin patoihin on lisävarusteena kantokasseja, jossa pata on myös helppo säilyttää.

Valurautaisten patojen ja pannujen rasvapoltto

Normaalikäytössä valurautaisen astian rasvapoltto kerran tai kaksi vuodessa riittää, mitä enemmän käytät astiaa sitä parempana se pysyy ja rasvapolttoa ei tarvitse uusia koko ajan. Rasvapoltossa suosittelemme käyttämään esimerkiksi Petromaxin nahkaisia aramid patahanskoja, sillä astiat kuumenevat kauttaaltaan tulikuumiksi.

Rasvapoltossa suositellaan käytettäväksi silavaa, voit myös käyttää Muurikka-silavaa tai ruokaöljyä (ei oliiviöljyä). Silavaa käytettäessä rasvapolton lämpötila tulee olla 250 astetta ja rasvapoltto kestää noin puoli tuntia, ruokaöljyä käytettäessä 150 astetta ja kesto 1-2 tuntia.

Puhdista valurautainen astia kunnolla ennen rasvapolttoa, voit käyttää pesuainetta, mutta levitä silava tai ruokaöljy välittömösti astian pintaan kun olet pessyt ja kuivannut sen huolellisesti, jotta pinta ei ruostu. Mikäli pinta on päässyt ruostumaan, tulee ruoste poistaa valuraudan pinnasta esimerkiksi teräsharjalla. Puhdistuksen jälkeen levitä hyvin ohut kerros silavaa/ruokaöljyä astian pinnalle pyyhi tarvittaessa ylimääräinen rasva pois. Toista rasvaus ja rasvapoltto tarvittaessa useamman kerran.

Rasvapoltto grillissä (ei muovi-/puukahvallisia astioita):

Hyvä laatuisessa grillissä oikean lämpötilan asettaminen on mahdollista riittävän selkeän mittarin ja tarkan lämmönsäädön ansiosta. Aseta valurautaiset astiat ritilälle ylösalalaisin. Kuumenna grilli epäsuoralla lämmöllä oikeaan lämpötilaan ja pidä kansi suljettuna. Tarkkaile lämpötilaa mittarista. Lopuksi anna grillin jäähtyä ja poista valurautaiset astiat grillistä, kun ne ovat jäähtyneet. Rasvapoltto on onnistunut mikäli astian pinta ei tunnu rasvaiselta.

Rasvapoltto uunissa (ei muovi-/puukahvallisia astioita):

Muista että rasvapoltosta aiheutuu runsaasti käryä, joten tee se sisällä vain, mikäli pystyt tuulettamaan tilan hyvin. Laita uunin pohjalle uunipelti, jossa on foliota. Pelti, jossa on foliota on helpompi puhdistaa mahdollisesti valuvasta rasvasta kuin uunikammion pohja. Aseta silavalla tai ruokaöljyllä voideltu valurauta-astia uunin ritilälle ylösalaisin. Kuumenna uuni oikeaan lämpötilaan, aseta astia uuniin ja anna astian olla uunissa. Sammuta uuni, mutta älä avaa uunin luukkua. Poista valurautainen astia uunista, kun se on jäähtynyt kunnolla. Rasvapoltto on onnistunut mikäli astian pinta ei tunnu rasvaiselta.


© Kaasuvalo | Y-TUNNUS 0109526-7 | Powered by Prosentti.